Aanpak in 4 stappen
Wil je meer weten over hoe een traject of consultatie loopt?
Lees hieronder dan even mee.
Je verhaal & context
Je start bij je verhaal. Helemaal zoals jij het wil vertellen, zonder oordeel. Een veilige plaats waar je helemaal eerlijk bent over wat er leeft. We brengen ook de context in kaart en wat nog invloed heeft op de situatie (gezinssituatie, voorgeschiedenis, je werksituatie, …).
“Ik ben aan het einde van mijn latijn. Heel veel dingen kosten mij moeite en energie en ik leef een beetje op automatische piloot. Dit is niet de moeder die ik graag wou zijn.”
“Ik ben heel onzeker over wat ik doe als mama en vraag mij vaak af of bepaald gedrag van mijn kind normaal is en of ik er juist op reageer”
“Ik merk dat ik op veel plaatsen en ook bij mijn kinderen, over mijn grenzen ga.”
“Sinds de kinderen er zijn, is de balans en dynamiek in ons gezin zoek. Het is moeilijk communiceren met mijn partner, ik weet niet waar eerst beginnen. Het lijkt of we allemaal wat naast elkaar leven en communiceren.”
Vraag verhelderen
Soms is de vraag nog niet helemaal helder. Of ligt je focus niet helemaal juist. Je bent bijvoorbeeld aan het werken aan doorslapen van je kindje, maar eigenlijk heb je vooral nood aan een moment rust ‘s avonds. Als je de vraag heel helder formuleert, zijn er vaak meer of andere oplossingen, naast die ene die maar niet wil werken. We schijnen een nieuw licht op je vraag. Of we bevestigen dat je vraag klopt en formuleren ze zoals het klopt voor jou.
“Ik wil graag energieker zijn als ouder”
“Ik wil meer weten over de ontwikkeling van mijn kinderen”
“Ik wil graag meer neen durven zeggen, zodat ik genoeg energie over hou voor mijn gezin”
“Ik wil graag meer verbinding voelen in ons gezin”
Onderzoeken en uitzoomen
We gaan nog dieper in op wat er meespeelt. Wat heeft een positieve invloed en wat maakt het moeilijker? Wat zijn bewuste en onbewuste patronen? Wat zijn onderliggende behoeften van iedereen die erbij betrokken is? Afhankelijk van je vraag, kiezen we voor een methodiek die het juiste antwoord biedt voor jou.
“Na uit te zoomen, bleek dat ik vooral veel energie verlies aan mijn werksituatie”
“Ik voel vaak al de juiste dingen aan, alleen handel ik er niet naar omdat ik mij laat afleiden door de mening van anderen.”
“Ik heb beter zicht op de dingen waar ik graag neen op wil zeggen en voel mij sterker om dat te doen”
“Door de situatie wat dieper te bekijken, zag ik dat ik zelf ook niet goed weet wat er leeft bij mijn partner en bij mijn kinderen. Daar wil ik graag tijd voor maken.”
Vervolgstappen
We bepalen haarfijn waar we naartoe willen en nog belangrijker: hoe we dat gaan doen. Wat heb jij daarvoor nodig? Met een concrete aanpak en een dosis vertrouwen, zetten we stappen in de juiste richting.
“Ik ga aan de slag met een paar denkoefeningen over wat ik graag wil op professioneel vlak en waar ik energie aan verlies. We plannen een opvolgsessie om dit te bekijken en de volgende stappen te bepalen. Eventueel betrekken we een loopbaancoach.”
“Ik voel meer zelfvertrouwen in de opvoeding van de kinderen. We plannen geen vervolgafspraak, maar ik kan terecht voor een nieuwe consultatie als ik terug twijfels voel”
“Ik ga aan de slag met een paar oefeningen en we plannen korte check ins om op te volgen of het in de praktijk lukt om meer te begrenzen en neen te zeggen”
“Dankzij de consultatie had ik een heel open gesprek met mijn partner, dat meteen leidde tot meer verbinding. Ik neem deze nieuwe kijk in de toekomst mee voor gesprekken en heb voorlopig geen nood aan een nieuwe consultatie.”
*In een traject gebruiken we een gelijkaardige structuur en komen ook vragen van andere ouders aan bod. Zo versterk je elkaar en kan je leren van elkaar onder begeleiding.